Onze zomers breken hitterecords, en dat zullen ze blijven doen. Wereldwijd eisen aanhoudende droogtes, watertekorten, verwoestijning en overstromingen miljoenen slachtoffers. Klimaatverandering veroorzaakt gewapende conflicten en voedselcrises, is een oorzaak van migratie- en vluchtelingenstromen en zet internationale evenwichten en machtsverhoudingen onder druk. 

Maar dat wist u al. Daarom willen we alleen uw kostbare tijd vragen wanneer u daar werkelijk iets aan heeft. In ons openingsdossier trokken we in 2019 naar inheemse gemeenschappen in het Amazonewoud en de Cerrado. De Braziliaanse inheemsen werden, en worden nog steeds, in de meest letterlijke zin uitgerookt. Hun leefgebieden gaan in vlammen op, steeds meer inheemse leiders worden vermoord. Waarom ook u de impact zal voelen, leest u in deze multimediale longread

De gerenommeerde etnobotanist Mark Plotkin legt op zijn beurt uit waarom de kaalpluk van het Amazonewoud niet alleen de aarde verder opwarmt, maar ons ook levensreddende medicijnen kost. Vergeet het geitenwollensokkenparlando over de wereld redden, Plotkin gaat uit van egoïsme als krachtigste drijfveer voor natuurbehoud. Klimaat is al lang geen links thema meer. We zullen regelmatig interviews brengen met visionaire denkers en ondernemers die nuchtere analyses en vooral oplossingen aandragen.

Bij The Polar Project willen wij bovendien dat u deel wordt van het verhaal. En daarvoor - kaarten op tafel - moeten we u eerst en vooral kunnen raken. Met schoonheid. Lees het gedicht dat Charlotte Van den Broeck voor ons openingsdossier schreef, vergezeld door een indrukwekkend beeld van kunstenares Jana Coorevits. Of beluister Charlottes hypnotiserende verzen in de VR-documentaire Amazones 360°. Met een VR-bril staat u ruim zeven minuten lang zelf tussen duizenden betogende inheemsen, en in bedreigde dorpen in het Amazonewoud.

250 bezoekers proefden ervan op ons lanceringsevenement in De Centrale in Gent. Ze zagen de Vranckx-documentaire ‘Amazones’ in avant-première, en een uniek optreden van de uit São Paulo afgezakte muzikale duizendpoot DJ Tudo, die met Belgische blues- en jazz-helden Roland, Steven De bruyn en Bart Maris de degens kruist.

Ook in de toekomst zullen wij met kruisbestuivingen tussen journalistiek, kunst en podium de grenzen van immersieve stortytelling verleggen. Dat doen we in samenwerking met kwaliteitsmedia zoals Knack, de VRT en Foreign Policy, maar vooral ook door in bad te gaan met cultuurcentra, muzikanten, kunstenaars, ontwikkelaars en sociaalculturele organisaties. Met gevestigde waarden, én met jong geweld.

Met onze schrijfwedstrijd The Polar Pitch lieten we ontluikend taaltalent proeven van het podium in De Roma en De Centrale. Met pARTicular Matters gaven we jonge graffitikunstenaars stadsmuren als canvas om hun klimaatzorgen uit te schreeuwen. My VR World bracht de verre klimaatproblemen van Zambia, het Amazonewoud en het noordpoolgebied wat dichter bij jongeren die normaal zelden over de landsgrenzen heen reizen, met dank aan de vele jongerenorganisaties en scholen die gastheer voor onze workshops wilden zijn.

En we bleven natuurlijk multimediale onderzoeksverhalen maken. In India, Zambia, Alaska. In het najaar van 2022 mag u zich nog aan beklijvende verhalen uit Guatemala en Noorwegen verwachten. En in 2023 trekken we meer dan ooit alle registers aan crosssectorale brainstorms en samenwerkingen open. Snel meer daarover!

We bedanken het Vlaams Journalistiek Fonds, dat ons met een eenmalige financiële injectie uit de startblokken deed schieten. Koning Boudewijnstichting, om ons te ondersteunen in onze missie om van klimaatactie een écht inclusief verhaal te maken, waarin niemand achter blijft. Journalismfund, Fonds Pascal Decroos, Postcode Loterij Fonds, deBuren en 11.11.11 om onze onderzoeksprojecten met werkbeurzen te onderstutten, en natuurlijk onze mediapartners Knack en VRT, en sociaalculturele partners De Centrale, Vermeylenfonds, Graffiti vzw en vele anderen.

Verbindende projecten zijn meer dan ooit broodnodig. Word lid van The Polar Project om deel uit te maken van dit verhaal. Om als luis in de pels van kortetermijndenkers een daadkrachtig klimaatbeleid af te dwingen. Om samen een nieuw, beter sociaalecologisch contract met de toekomst af te sluiten.

Lid worden kan al vanaf 1 euro per maand op onze Patreon-pagina en duurt minder dan een minuut. U krijgt toegang tot onze ledenzone, korting voor onze evenementen en andere extra’s erbovenop. Via onze nieuwsbrief bent u als eerste op de hoogte van al dat moois.
 

De makers

Jan De Deken
Jan De Deken
Oprichter

Jan De Deken (1985) reist sinds 2010 de wereld rond op zoek naar opmerkelijke, impactvolle verhalen. Hij werkte als freelancecorrespondent in Rio de Janeiro en maakte onderzoeksreportages en documentaires in veertig landen, onder andere voor Knack, de VRT, Vrij Nederland en De Groene Amsterdammer.

In april 2018 verscheen zijn non-fictieboek ‘Melk, honing, kerosine’ (Querido), waarin Jan wereldwijd op zoek gaat naar wat mensen gelukkig en ongelukkig maakt. Geconfronteerd met het besef dat mentaal welzijn niet kan floreren in een ongezonde omgeving, richtte hij The Polar Project op om aan een constructief verhaal rond sociaalecologisch bewustzijn te bouwen.

Thomas Ceulemans
Thomas Ceulemans
Gastauteur

Thomas Ceulemans studeerde in 2002 af aan het RITS met de kortfilm Etrobo, geïnspireerd op de bekroonde animatiefilm Taxandria van Raoul Servais. 
Zijn eerste strepen verdiende hij echter in de non-fictie wereld. Hij reisde meermaals de wereld rond en regisseerde onder andere de documentairereeksen ‘Wildcard Tanzania’ en ‘Wildcard Myanmar’ (Canvas), waar hij de wetenschap bekeek vanuit een poëtisch perspectief. In 2011 ging Thomas in zee met het productiehuis Sancta Media. Hij maakte er de eigenzinnige documentairereeks 'Couleurs Carolo' (RTBF) over de stad Charleroi. Daarna stapte hij mee in het project Zooks, een langspeelanimatiefilm waaraan hij 6 jaar werkte. Momenteel vertoeft hij vooral in Burkina Faso waar hij werkt aan een nieuw filmproject. 

Voor The Polar Project maakte hij samen met Jan De Deken de Vranckx-reportage 'Amazones', en het audiovisuele luik van deze longread over de strijd van inheemse volkeren in Brazilië.

Charlotte Van den Broeck
Charlotte Van den Broeck
Gastauteur

Charlotte Van den Broeck (1991) is dichter en performer. 
In 2015 debuteerde ze met Kameleon, waarvoor ze de Herman de Coninck debuutprijs kreeg. In 2017 volgde haar tweede bundel Nachtroer, bekroond met de Paul Snoek prijs. 
In oktober 2019 verschijnt haar prozadebuut Waagstukken, over architectuur en zelfmoord.
Op het podium zoekt ze naar een performatieve benadering van poëzie als dramatische vorm. Ze droeg voor op o.a.: de Nacht van de Poëzie, Poesiefestival Berlin, Saint Amour, Woordfees Stellenbosch, de opening van de Frankfurter Buchmesse 2016 (samen met Arnon Grunberg). 
Haar bundels werden vertaald naar het Engels, Duits, Frans, Spaans en Servisch. Ze is kernredacteur bij het literaire tijdschrift DW B.

Op vraag van The Polar Project schreef Charlotte het gedicht Terra Preta (link op de naam), ook te beluisteren in voice-over in de VR-reportage Amazones 360°. (link) Op 30 september 2019 brengt ze het gedicht op het podium van De Centrale in Gent

Foto © Koen Broos

Jana Coorevits
Jana Coorevits
Gastauteur

Jana Coorevits (1990) is filmmaker en fotograaf. Ze studeerde audiovisuele kunsten aan Sint Lukas Brussel en werkt als artistiek onderzoeker aan het Koninklijk Conservatorium Antwerpen. Aan de basis van haar artistieke praktijk ligt een gedetailleerd onderzoek naar narratieve technieken binnen literatuur, film en fotografie. Haar artistiek werk speelt zich af in een tussenruimte: een gebied waar de grenzen tussen een innerlijke wereld en de buitenwereld vervagen en het onderscheid diffuus wordt. Een mentaal landschap waarin niet door middel van taal en denken tot beeld wordt gekomen, maar waar beeld ontstaat vanuit de ruimte tussen woorden, tussen gedachten, de witruimte rond de inkt. 

Jana leverde dit fantastische beeld bij het gedicht Terra Preta.

Foto © Joke De Wilde

Wim Forceville
Wim Forceville
Gastauteur

Wim Forceville is een ‘interdependent’ producer van artistieke en maatschappelijk relevante ervaringen. Hierbij gebruikt hij graag immersieve tech die de kijker meeneemt voorbij de waan van de dag. Momenteel werkt hij aan de Cinematic VR-fictiefilm Kinshasa Now van Marc-Henri Wajnberg, aan een VR-stuk met gedichten van Omar Kayyam en illustraties van Azam Mazoumsadeh, en aan Phenomena, een surrealistische komedie in 3D-animatie met Wim Reygaert, Thomas Meynen en Xander Clerkx. Daarnaast is hij docent en onderzoeker aan LUCA School Of Arts in Gent. In het LUCA-onderzoeksproject Cohack Reality - designing in XR gebruikt hij XR als ontwerptool in vijf case studies.

Wim werkte met Jan De Deken aan de VR-documentaire Amazones 360°, die op 30 september in première gaat in De Centrale (Gent). 

Lotte De Troyer
Lotte De Troyer
Gastauteur

Lotte De Troyer (1988) studeerde aan LUCA School of Arts in Brussel. Ze werkte als monteur voor verschillende productiehuizen waaronder de VRT, Bonka Circus en De Chinezen. Naast haar televisiewerk monteerde ze ook de theaterdocumentaires Jerusalem 1.2 (BERLIN), Heimat 2 (De Nwe Tijd) en de docu-film Strokes of Madness. Momenteel doorkruist ze het land als freelancereporter voor De Chinezen.

Voor The Polar Project liet ze haar montage-magie los op de documentaire Klimaatslaven.

Christian Clauwers
Christian Clauwers
Gastauteur

Christian Clauwers is fotograaf, wereldreiziger en galeriehouder. Hij exploreerde voornamelijk de poolgebieden, de vijf oceanen en 's werelds meest geïsoleerde eilanden. Die expedities resulteerden onder andere in het fotoboek Waves en het onderzoeksproject Pacific Ocean.

Voor The Polar Project toont Clauwers met beklijvende beelden de impact van klimaatverandering op kwetsbare eilanden en onze oceanen.