Onze zomers breken hitterecords, en dat zullen ze blijven doen. In grote delen van de wereld eisen aanhoudende droogtes, watertekorten, verwoestijning en overstromingen miljoenen slachtoffers. Klimaatverandering veroorzaakt gewapende conflicten, is een oorzaak van migratie- en vluchtelingenstromen en zet internationale evenwichten en machtsverhoudingen onder druk. 

Maar dat wist u al. Daarom willen we alleen uw kostbare tijd vragen wanneer u daar werkelijk iets aan heeft. In ons openingsdossier trekken we naar inheemse gemeenschappen in het Amazonewoud en de Cerrado. De Braziliaanse indianen worden in de meest letterlijke zin uitgerookt. De dramatische ontbossing in Brazilië is zonder twijfel een van de belangrijkste klimaatdossiers van 2019. Waarom niet alleen inheemse volkeren, maar ook u de impact zal voelen, leest u in deze multimediale longread. Dat hebben we ook aan Europese leiders en bedrijven te danken, die meer dan alleen maar schuldig verzuim te verwijten valt.

De gerenommeerde etnobotanist Mark Plotkin legt op zijn beurt uit waarom de kaalpluk van het Amazonewoud niet alleen de aarde verder opwarmt, maar ons ook levensreddende medicijnen kost. Vergeet het geitenwollensokkenparlando over de wereld redden, Plotkin gaat uit van egoïsme als krachtigste drijfveer voor natuurbehoud. Klimaat is al lang geen links thema meer. De komende maanden zullen wij u vaker interviews brengen met visionaire denkers en ondernemers die nuchtere analyses en, vooral, oplossingen aandragen.

Bij The Polar Project willen wij bovendien dat u onze verhalen gráág leest. En nee, dat is niet cynisch. Natuurlijk wordt u niet vrolijk van droogtes of bedreigde indianenstammen. Maar er zijn al genoeg grijswaarden in een dag. Urgentie is geen excuus voor creatieve droogte. Storytelling over klimaatverandering mag aantrekkelijk zijn.

Lees het gedicht dat Charlotte Van den Broeck voor ons openingsdossier schreef, vergezeld door een indrukwekkend beeld van kunstenares Jana Coorevits. Of beluister Charlottes hypnotiserende verzen in de VR-documentaire Amazones 360°. Met een VR-bril staat u ruim zeven minuten lang zelf tussen duizenden betogende indianen, en in bedreigde inheemse dorpen in het Amazonewoud.

250 bezoekers proefden ervan op ons lanceringsevenement in De Centrale in Gent. Ze zagen de Vranckx-documentaire ‘Amazones’ in avant-première, en een uniek optreden van de uit São Paulo afgezakte muzikale duizendpoot DJ Tudo, die met Belgische blues- en jazz-helden Roland, Steven De bruyn en Bart Maris de degens kruist.

Ook in de toekomst zullen wij met kruisbestuivingen tussen journalistiek, kunst en podium de grenzen van journalistieke stortytelling aftasten. Dat doen we vanuit de pax media-gedachte in samenwerking met kwaliteitsmedia zoals Knack en de VRT, maar ook door in bad te gaan met cultuurcentra, muzikanten, kunstenaars en ontwikkelaars. Met gevestigde waarden, én met jong verteltalent. Wie zelf zijn ei kwijt wil over klimaatverandering, kan tot 1 maart 2020 deelnemen aan onze schrijfwedstrijd. Rap, slam of pen het neer, de beste inzendingen worden gepubliceerd, en krijgen in juni 2020 het podium van De Roma in Antwerpen en De Centrale in Gent.

We bedanken het Vlaams Journalistiek Fonds, dat ons met een eenmalige financiële injectie uit de startblokken deed schieten. Eenmaal vertrokken hopen we vurig op de steun van onze leden.

Kwaliteitsvolle journalistiek is in tijden van fake news meer dan ooit broodnodig. Ook dat weet u, anders was u hier niet. En rondsurfend op deze website merkt u vast dat onze producties tijd en geld kosten. Word lid van The Polar Project om ons te helpen onafhankelijk kritische verhalen te blijven brengen, die mee het verschil maken door als luis in de pels van kortetermijndenkers een daadkrachtig klimaatbeleid af te dwingen.

Lid worden kan al vanaf 1 euro per maand op onze Patreon-pagina en duurt minder dan een minuut. U krijgt toegang tot onze ledenzone, korting voor onze evenementen en andere extra’s erbovenop. Via onze nieuwsbrief bent u als eerste op de hoogte van al dat moois.
 

De makers

Jan De Deken
Jan De Deken
Oprichter

Jan De Deken (1985) reist sinds 2010 de wereld rond op zoek naar opmerkelijke verhalen. Hij werkte als freelancecorrespondent in Rio de Janeiro en maakte reportages in meer dan dertig landen, onder andere voor Knack, de VRT, Vrij Nederland en De Groene Amsterdammer. In april 2018 verscheen zijn non-fictieboek ‘Melk, honing, kerosine’ (Querido), waarin Jan wereldwijd op zoek gaat naar wat mensen gelukkig en ongelukkig maakt. Met The Polar Project wil hij intensief journalistiek onderzoek over klimaatverandering de wereld insturen aan de hand van ingrijpende multimediale storytelling.

Thomas Ceulemans
Thomas Ceulemans
Gastauteur

Thomas Ceulemans studeerde in 2002 af aan het RITS met de kortfilm Etrobo, geïnspireerd op de bekroonde animatiefilm Taxandria van Raoul Servais. 
Zijn eerste strepen verdiende hij echter in de non-fictie wereld. Hij reisde meermaals de wereld rond en regisseerde onder andere de documentairereeksen ‘Wildcard Tanzania’ en ‘Wildcard Myanmar’ (Canvas), waar hij de wetenschap bekeek vanuit een poëtisch perspectief. In 2011 ging Thomas in zee met het productiehuis Sancta Media. Hij maakte er de eigenzinnige documentairereeks 'Couleurs Carolo' (RTBF) over de stad Charleroi. Daarna stapte hij mee in het project Zooks, een langspeelanimatiefilm waaraan hij 6 jaar werkte. Momenteel vertoeft hij vooral in Burkina Faso waar hij werkt aan een nieuw filmproject. 

Voor The Polar Project maakte hij samen met Jan De Deken de Vranckx-reportage 'Amazones', en het audiovisuele luik van deze longread over de strijd van inheemse volkeren in Brazilië.

Charlotte Van den Broeck
Charlotte Van den Broeck
Gastauteur

Charlotte Van den Broeck (1991) is dichter en performer. 
In 2015 debuteerde ze met Kameleon, waarvoor ze de Herman de Coninck debuutprijs kreeg. In 2017 volgde haar tweede bundel Nachtroer, bekroond met de Paul Snoek prijs. 
In oktober 2019 verschijnt haar prozadebuut Waagstukken, over architectuur en zelfmoord.
Op het podium zoekt ze naar een performatieve benadering van poëzie als dramatische vorm. Ze droeg voor op o.a.: de Nacht van de Poëzie, Poesiefestival Berlin, Saint Amour, Woordfees Stellenbosch, de opening van de Frankfurter Buchmesse 2016 (samen met Arnon Grunberg). 
Haar bundels werden vertaald naar het Engels, Duits, Frans, Spaans en Servisch. Ze is kernredacteur bij het literaire tijdschrift DW B.

Op vraag van The Polar Project schreef Charlotte het gedicht Terra Preta (link op de naam), ook te beluisteren in voice-over in de VR-reportage Amazones 360°. (link) Op 30 september 2019 brengt ze het gedicht op het podium van De Centrale in Gent

Foto © Koen Broos

Jana Coorevits
Jana Coorevits
Gastauteur

Jana Coorevits (1990) is filmmaker en fotograaf. Ze studeerde audiovisuele kunsten aan Sint Lukas Brussel en werkt als artistiek onderzoeker aan het Koninklijk Conservatorium Antwerpen. Aan de basis van haar artistieke praktijk ligt een gedetailleerd onderzoek naar narratieve technieken binnen literatuur, film en fotografie. Haar artistiek werk speelt zich af in een tussenruimte: een gebied waar de grenzen tussen een innerlijke wereld en de buitenwereld vervagen en het onderscheid diffuus wordt. Een mentaal landschap waarin niet door middel van taal en denken tot beeld wordt gekomen, maar waar beeld ontstaat vanuit de ruimte tussen woorden, tussen gedachten, de witruimte rond de inkt. 

Jana leverde dit fantastische beeld bij het gedicht Terra Preta.

Foto © Joke De Wilde

Wim Forceville
Wim Forceville
Gastauteur

Wim Forceville is een ‘interdependent’ producer van artistieke en maatschappelijk relevante ervaringen. Hierbij gebruikt hij graag immersieve tech die de kijker meeneemt voorbij de waan van de dag. Momenteel werkt hij aan de Cinematic VR-fictiefilm Kinshasa Now van Marc-Henri Wajnberg, aan een VR-stuk met gedichten van Omar Kayyam en illustraties van Azam Mazoumsadeh, en aan Phenomena, een surrealistische komedie in 3D-animatie met Wim Reygaert, Thomas Meynen en Xander Clerkx. Daarnaast is hij docent en onderzoeker aan LUCA School Of Arts in Gent. In het LUCA-onderzoeksproject Cohack Reality - designing in XR gebruikt hij XR als ontwerptool in vijf case studies.

Wim werkte met Jan De Deken aan de VR-documentaire Amazones 360°, die op 30 september in première gaat in De Centrale (Gent). 

Lotte De Troyer
Lotte De Troyer
Gastauteur

Lotte De Troyer (1988) studeerde aan LUCA School of Arts in Brussel. Ze werkte als monteur voor verschillende productiehuizen waaronder de VRT, Bonka Circus en De Chinezen. Naast haar televisiewerk monteerde ze ook de theaterdocumentaires Jerusalem 1.2 (BERLIN), Heimat 2 (De Nwe Tijd) en de docu-film Strokes of Madness. Momenteel doorkruist ze het land als freelancereporter voor De Chinezen.

Voor The Polar Project liet ze haar montage-magie los op de documentaire Klimaatslaven.

Christian Clauwers
Christian Clauwers
Gastauteur

Christian Clauwers is fotograaf, wereldreiziger en galeriehouder. Hij exploreerde voornamelijk de poolgebieden, de vijf oceanen en 's werelds meest geïsoleerde eilanden. Die expedities resulteerden onder andere in het fotoboek Waves en het onderzoeksproject Pacific Ocean.

Voor The Polar Project toont Clauwers met beklijvende beelden de impact van klimaatverandering op kwetsbare eilanden en onze oceanen.