Onze zomers breken hitterecords, en dat zullen ze blijven doen. Wereldwijd eisen aanhoudende droogtes, watertekorten, verwoestijning en overstromingen miljoenen slachtoffers. Klimaatverandering veroorzaakt gewapende conflicten en voedselcrises, is een oorzaak van migratie- en vluchtelingenstromen en zet internationale evenwichten en machtsverhoudingen onder druk.
Maar dat wist u al. Daarom willen we alleen uw kostbare tijd vragen wanneer u daar werkelijk iets aan heeft. In ons openingsdossier trokken we in 2019 naar inheemse gemeenschappen in het Amazonewoud en de Cerrado. De Braziliaanse inheemsen werden, en worden nog steeds, in de meest letterlijke zin uitgerookt. Hun leefgebieden gaan in vlammen op, steeds meer inheemse leiders worden vermoord. Waarom ook u de impact zal voelen, leest u in deze multimediale longread.
De gerenommeerde etnobotanist Mark Plotkin legt op zijn beurt uit waarom de kaalpluk van het Amazonewoud niet alleen de aarde verder opwarmt, maar ons ook levensreddende medicijnen kost. Vergeet het geitenwollensokkenparlando over de wereld redden, Plotkin gaat uit van egoïsme als krachtigste drijfveer voor natuurbehoud. Klimaat is al lang geen links thema meer. We zullen regelmatig interviews brengen met visionaire denkers en ondernemers die nuchtere analyses en vooral oplossingen aandragen.
Bij The Polar Project willen wij bovendien dat u deel wordt van het verhaal. En daarvoor - kaarten op tafel - moeten we u eerst en vooral kunnen raken. Met schoonheid. Lees het gedicht dat Charlotte Van den Broeck voor ons openingsdossier schreef, vergezeld door een indrukwekkend beeld van kunstenares Jana Coorevits. Of beluister Charlottes hypnotiserende verzen in de VR-documentaire Amazones 360°. Met een VR-bril staat u ruim zeven minuten lang zelf tussen duizenden betogende inheemsen, en in bedreigde dorpen in het Amazonewoud.
250 bezoekers proefden ervan op ons lanceringsevenement in De Centrale in Gent. Ze zagen de Vranckx-documentaire ‘Amazones’ in avant-première, en een uniek optreden van de uit São Paulo afgezakte muzikale duizendpoot DJ Tudo, die met Belgische blues- en jazz-helden Roland, Steven De bruyn en Bart Maris de degens kruist.
Ook in de toekomst zullen wij met kruisbestuivingen tussen journalistiek, kunst en podium de grenzen van immersieve stortytelling verleggen. Dat doen we in samenwerking met kwaliteitsmedia zoals Knack, de VRT en Foreign Policy, maar vooral ook door in bad te gaan met cultuurcentra, muzikanten, kunstenaars, ontwikkelaars en sociaalculturele organisaties. Met gevestigde waarden, én met jong geweld.
Met onze schrijfwedstrijd The Polar Pitch lieten we ontluikend taaltalent proeven van het podium in De Roma en De Centrale. Met pARTicular Matters gaven we jonge graffitikunstenaars stadsmuren als canvas om hun klimaatzorgen uit te schreeuwen. My VR World bracht de verre klimaatproblemen van Zambia, het Amazonewoud en het noordpoolgebied wat dichter bij jongeren die normaal zelden over de landsgrenzen heen reizen, met dank aan de vele jongerenorganisaties en scholen die gastheer voor onze workshops wilden zijn.
En we bleven natuurlijk multimediale onderzoeksverhalen maken. In India, Zambia, Alaska. In het najaar van 2022 mag u zich nog aan beklijvende verhalen uit Guatemala en Noorwegen verwachten. En in 2023 trekken we meer dan ooit alle registers aan crosssectorale brainstorms en samenwerkingen open. Snel meer daarover!
We bedanken het Vlaams Journalistiek Fonds, dat ons met een eenmalige financiële injectie uit de startblokken deed schieten. Koning Boudewijnstichting, om ons te ondersteunen in onze missie om van klimaatactie een écht inclusief verhaal te maken, waarin niemand achter blijft. Journalismfund, Fonds Pascal Decroos, Postcode Loterij Fonds, deBuren en 11.11.11 om onze onderzoeksprojecten met werkbeurzen te onderstutten, en natuurlijk onze mediapartners Knack en VRT, en sociaalculturele partners De Centrale, Vermeylenfonds, Graffiti vzw en vele anderen.
Verbindende projecten zijn meer dan ooit broodnodig. Word lid van The Polar Project om deel uit te maken van dit verhaal. Om als luis in de pels van kortetermijndenkers een daadkrachtig klimaatbeleid af te dwingen. Om samen een nieuw, beter sociaalecologisch contract met de toekomst af te sluiten.
Lid worden kan al vanaf 1 euro per maand op onze Patreon-pagina en duurt minder dan een minuut. U krijgt toegang tot onze ledenzone, korting voor onze evenementen en andere extra’s erbovenop. Via onze nieuwsbrief bent u als eerste op de hoogte van al dat moois.