Klimaatverandering is geen toekomstvoorspelling meer. Minder gefortuneerde delen van de wereld zien al langer de impact: mislukte oogsten, verwoestijning, oprukkende kustlijnen en miljoenen klimaatvluchtelingen. Maar in 2019 werd met hittegolven en slinkende waterreserves ook de Vlaamse klei warmer dan ooit. De toekomst is gearriveerd, en hij bracht een voorhamer mee.

Jan De Deken

Jan De Deken
1 november 2019

En of we bang zijn. Jongeren skippen school. Brave burgers worden activisten die met tienduizenden de straat op trekken. Al bijna even brave burgers die zich in hun levensstijl bedreigd voelen, flikkeren vanachter een computerscherm minderjarige meisjes bergen stront naar hun hoofd. Sommigen – het moet de hitte zijn – tekenen zelfs voor een toekomst waartegen ze achter de schermen lobbyen. Klimaatnihilisten vinden zichzelf heruit als klimaatrealisten om hun dienstweigering tot langetermijndenken te maskeren. Platvoeten inroepend om niet naar het front te moeten gaan.

Wat vind jij hiervan?

Word je al bij de gedachte aan hittegolven zwetend wakker? Of laat klimaatverandering je Trumpiaans koud? Moeten wij inzitten met frêle ijskappen, bomen in Brazilië en uitstervende diersoorten? Of zal de aarde zichzelf wel heruitvinden, met of zonder ons?

Kunnen we de klimaatverandering onder controle houden? En wie moet dat dan doen? Moeten we af van een op hol geslagen consumptiefundamentalisme dat de bodem uitput en van lucht een sluipmoordenaar maakt? Of zal technologie ons redden? Wie of wat maakt jou kwaad, opstandig of hoopvol? Wat wil je zeggen tegen onze regeringsleiders? Of tegen je buur?

Vertel ons hoe jij naar klimaatverandering kijkt, en hoe je ermee omgaat. En doe dat met een sterk, creatief woordenspel.

Vorm en stijl staan vrij: poëzie, proza, column, rap, slam… veel kan. In het Nederlands of in het Engels, rauw, snoeihard, met humor, gepolijst of bombastisch, op papier, solo, op beats, begeleid door bigbandblazers wat ons betreft.

Stuur ons:

  • een getypte tekst (1-1200 woorden) of een video (max. 8 minuten) 
  • een korte bio (100-200 woorden)
  • voor 1 maart 2020
  • naar jan@polarproject.be

Van de drie beste inzendingen maken we professionele videoclips.

De teksten en video's worden gepubliceerd op The Polar Project.

De drie taalkunstenaars die de jury het meest omverbliezen krijgen op 2 juni 2020 het podium van De Roma in Antwerpen, en op 5 juni 2020 dat van De Centrale in Gent. 

De winnaars openen de avond. In De Centrale rappen Samoerai & Tovenoare de verzen aan elkaar. Onze muzikale hoofdact houden we nog even geheim. Afsluiten doen we met een dj-set van Mixmonster Menno tot in de vroege uren. Omdat op een vrijdagavond stilletjes in een hoekje zitten huilen ons ook geen klimaatoplossing brengt.

Word je warm van die publicatie, podiumervaring en videoclip, stuur dan voor 1 maart 2020 je tekst of video in.

In samenwerking met het Vermeylenfonds, De Centrale, De Roma, 11.11.11 en Oxfam.